10 Gru

Dantų implantai

Danties implantasJei jūs netekote visų dantų ir purtotės vien nuo minties apie išimamus dantų protezus, norime jus informuoti, kad dantų implantai yra bene vienintelis būdas jų išvengti. Dantų implantavimas – pažangiausia ir progresyviausia odontologijos sritis, leidžianti atkurti nuo vieno iki visų dantų. Kadangi kol kas geresnio būdo dantų atkūrimui nėra, šiame straipsnyje norime pristatyti dantų implantų pranašumus. Bet visų pirma palyginsime natūralaus danties ir implanto anatomiją bei paaiškinsime priežastis, kodėl prarasti dantys būtinai turėtų būti atkurti.
Natūralaus danties bei implanto anatomija
Dantų implantai yra unikalūs todėl, kad leidžia atkurti natūralų dantį. Natūralus dantis yra sudarytas iš šaknies, kuri yra dantenose, bei vainiko, kuris yra išsikišęs ir aiškiai matomas. Dantų implantai – tai dirbtinės šaknys. Svarbu suprasti, kad implantacijos metu vainikas nėra atkuriamas, tam prireikia protezavimo darbų.
Priežastys, kodėl prarasti dantys turi būti atkurti
Dantų netekimą gali lemti įvairios priežastys: periodonto ligos, negydomas ir progresavęs kariesas, traumos, įgimti defektai ir kt. Bet kokiu atveju, prarasti dantys turėtų būti atkurti. Estetinės bei kramtymo funkcijos praradimas nėra vienintelės problemos. Kai pacientas netenka dantų, tam tikra žandikaulio vieta nebeatlieka kramtymo funkcijos – tai lemia, kad žandikaulio kaulas tirpsta, o likę dantys išsikraipo, pasislenka, dantenos atrofuojasi, o sukandimas keičiasi. Visa kramtymo apkrova tenka likusiems dantims, kas lemia, kad jie greičiau dėvisi ir dyla. Dantenos bei burnos gleivinė yra dirginami – gali atsirasti periodonto susirgimų.
Implantų nauda bei pranašumai lyginant su kitomis protezavimo priemonėmis
Jei jūsų burnoje trūksta vieno ar kelių dantų, dantys gali būti atkurti naudojant karūnėlių tiltą arba protezavimo darbai gali būti atliekami ant implantų. Nors abiem atvejais bus atkurta tiek estetinė, tiek kramtymo funkcija, protezavimas ant implantų yra kur kas pranašesnis. Visų pirma, dantų tiltelio atvejų bus šlifuojami greta kiaurymės esantys dantys – tai ypatingai nenaudinga, jei minėti dantys yra visiškai sveiki. Be to, kramtymo jėga bus paskirstoma netolygiai (tiltelį prilaikantiems dantims teks didesnė apkrova). Rezultatas – po maždaug 10 metų buvę sveiki dantys jau bus visiškai susidėvėję. Jei nesamo danties vietoje yra įstatomas implantas, protezavimo darbai gali būti atliekami ant jo, ir nėra neigiamos intervencijos sveikiems dantims. Be to, kai dantis neturi šaknies, virš jo  (ar po juo) esantis kaulas nyksta (dantų implantacijos atveju ši problema yra išsprendžiama).
Jei jūs neturite visų dantų, galite rinktis klasikinius protezus arba protezus, tvirtinamus prie implantų. Klasikiniai protezai yra nestabilūs ir gali iškristi tada, kai to mažiausiai norisi, todėl jūs negalėsite nei laisvai juoktis, nei ramiai valgyti. Be to, jie gali kelti ir kitokių nemalonių pojūčių: trinti, spausti, erzinti ar kitaip trukdyti. Klasikinių protezų atveju nėra pakankamai stimuliuojamas žandikaulio kaulas: jam nykstant deformuojasi veido forma ir žmogus atrodo senesnis. Be to, būtent nykstantis kaulas ir lemia, kad protezai nėra stabiliai laikomi burnoje, o dėl dantenų atrofijos jie turi būti nuolat koreguojami. Dantų implantacija suteikia galimybę išvengti visų minėtų trūkumų. Jūs galite rinktis išimamus protezus, kurie, priešingai nei klasikiniai protezai, tvirtai laikysis ir nekels diskomforto, arba jūs galite rinktis fiksuotus protezus, su kuriais jausitės taip pat natūraliai, kaip su tikrais dantimis: galėsite valgyti mėgstamą maistą, drąsiai juoktis, nevaržomai kalbėtis – jūsų naujieji dantys jums nebekels absoliučiai jokių rūpesčių.
Kiti dantų implantų privalumai
Dantų implantai yra gaminami iš titano, o ši medžiaga ne tik yra lengva bei tvirta, bet ir puikiai suderinama su žmogaus organizmu, todėl nebus atmesta ir nesukels alergijos. Apskritai dantų implantacija yra saugi procedūra, nesukelianti komplikacijų. Blogiausiu atveju, jei nutiktų taip, kad jūs tapsite tuo retu atveju, kai implantas bus atmestas, pakartotinė procedūra bus atliekama nemokamai. Be to, dantų implantai gali būti įsodinti bet kokio amžiaus žmogui (jei tik jis yra pilnametis), todėl neverta nuogąstauti, kad šiai procedūrai esate per senas. Visgi bene didžiausias dantų implantų pranašumas – jų ilgaamžiškumas: jei jie bus tinkamai prižiūrimi, tarnaus visą gyvenimą.